Βάψιμο ξύλου - ξύλινων επιφανειών

Το βάψιμο επίπλων δεν είναι απαραίτητα μια διαδικασία που πρέπει να γίνει από ελαιοχρωματιστές ή επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, το βάψιμο ξύλου είναι μια διαδικασία η οποία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο χρειάζεται υπομονή. Όπως και όλες οι διαδικασίες βαψίματος.

Εάν θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθηνά ξύλα για κατασκευές, προκειμένου να εξασκηθείτε στην βαφή ξύλου.

βαψιμο ξυλου
βαφω

1) Καθαρίζουμε τα υλικά βαφής μας (ρολό βαφής, πινέλα) με νερό και σαπούνι και έπειτα τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία. 

2) Καθαρίζουμε καλά την επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε με ένα πανί ή ένα ύφασμα, νερό και λίγο σαπούνι. 

3) Καλύψτε τον χώρο στον οποίο θα γίνει η βαφή ξύλου, προκειμένου να μην λερωθεί.  

4) Χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο (120) στο αρχικό τρίψιμο, για να λειάνετε την επιφάνεια του ξύλου. 

Συμβουλή : Το χρώμα για το ξύλο αλλά και η υφή του ξύλινου επίπλου μετά την βαφή, δεν θα είναι ιδανικά, εάν αποφασίσετε να κάνετε βάψιμο επίπλων χωρίς τρίψιμο.

5) Καθαρίστε με ένα νωπό πανί μετά το τρίψιμο με το γυαλόχαρτο. 

Πέρα από το γυαλόχαρτο, εάν είναι μεγάλη η επιφάνεια ξύλου, χρησιμοποιήστε τριβείο ξύλου χειρός. 

6) Πριν την μπογιά για ξύλο, χρησιμοποιούμε αστάρι ξύλου/ξύλινων επιφανειών, και αφήνουμε το αστάρι να στεγνώσει.

Το αστάρι χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να στεγνώσει, ανάλογα τον κατασκευαστή, την επιφάνεια του επίπλου και την θερμοκρασία του χώρου σας.  

(διαβάστε καλά τις οδηγίες που αναγράφονται στην βαφή)

7) Αφού στεγνώσει η πρώτη στρώση, επαναλάβετε την διαδικασία με το αστάρι, προκειμένου το ξύλινο έπιπλο να μην απορροφήσει την μπογιά κατά το βάψιμο. 

8) Αφότου στεγνώσει η δεύτερη στρώση από το αστάρι, χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο (400)για να λειάνετε την επιφάνεια ξανά. Έπειτα, σκουπίστε με ένα στεγνό πανί ή ένα ρούχο που δεν αφήνει χνούδια. 

9) Βάφουμε το έπιπλο με το χρώμα για ξύλο της επιλογής μας. 

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζονται οι οδηγίες του κατασκευαστή στα χρώματα για ξύλο. Εκεί θα βρείτε πολλές πληροφορίες, όπως είναι η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης της μπογιάς, η ιδανική διαδικασία για το βάψιμο, κλπ., η ώρα που χρειάζεται για να στεγνώσει, κλπ.

10) Αφότου έχετε διαβάσει τις πληροφορίες του κατασκευαστή της βαφής για ξύλο που έχετε επιλέξει και ενημερωθείτε πόση ώρα χρειάζεται η βαφή για να στεγνώσει, μπορείτε να προχωρήσετε στο τρίψιμο ξύλου με το γυαλόχαρτο (400).

Εάν το πρώτο χέρι βαφής δεν είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμο, μην αγχωθείτε. Αυτό θα φτιαχτεί στο δεύτερο χέρι!

11) Επαναλάβετε την διαδικασία με το πανί για να διώξετε τα υπολείμματα από το γυαλόχαρτο για ξύλο, συνεχίστε με την δεύτερη στρώση βαφής και αφήστε την να στεγνώσει. 

12) Εάν δείτε πως υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία δεν σας ικανοποιούν, μπορείτε να προσθέσετε και μια τρίτη στρώση από την βαφή ξύλου εσωτερικού χώρου. (προαιρετικά) 

13) Εάν ο κατασκευαστής το συστήνει, προσθέστε προστατευτικό βερνίκι ξύλου. (Δεν το χρειάζονται όλα τα χρώματα ξύλου)

Μπορείτε να εφαρμόσετε την ίδια τεχνική στην βαφή επίπλων όπως είναι το βάψιμο ντουλαπιών κουζίνας, το βάψιμο ντουλάπας κρεβατοκάμαρας, εφόσον η κατασκευή τους είναι από ξύλο ή laminate.

βαψιμο ξυλου με λαδομπογια
λαδομπογια για ξυλο
χρωμα για επιπλα
βαφη για ξυλο