Βάψιμο εξωτερικών χώρων

Βάψιμο εξωτερικών χώρων

Το βάψιμο των εξωτερικών χώρων του σπιτιού αλλά και γενικά όλων των κτιρίων είναι μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να γίνεται ανά 5- 10 χρόνια περίπου ώστε να διατηρείται άψογη η εμφάνιση του κτιρίου. Με το εξωτερικό βάψιμο των τοίχων το κτίριο όχι μόνο ανανεώνεται, αλλά επιπλέον προστατεύεται από την υγρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φθορές γενικά που προκαλεί ο χρόνος.

Για μια σωστή συντήρηση του σπιτιού ή του κτιρίου σας, πρέπει εκτός από το εξωτερικό βάψιμο των τοίχων να γίνεται  βάψιμο σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνεται βάψιμο σε σοβατισμένες ή τσιμεντένιες προσόψεις, μεταλλικές ή ξύλινες επιφάνειες, ταβάνια μπαλκονιών, κάγκελα, εξωτερικές πόρτες, πέργκολες, πέτρες. Για ένα τέλειο αποτέλεσμα βαψίματος εξωτερικών χώρων με αντοχή στο χρόνο το μυστικό κρύβεται στα ποιοτικά υλικά και στη σωστή τεχνική.

Βάψιμο εξωτερικών χώρων - συμβουλές

Πριν προχωρήσουμε στο βάψιμο εξωτερικών χώρων, πρέπει να προσέξουμε:

1. Την κατάσταση του σοβά, αν ο σοβάς είναι κούφιος
2. βλέπουμε αν υπάρχουν σημάδια από υγρασία
3. αν ο τοίχος έχει φουσκώσει.
4.Ύστερα ακολουθεί το σημαντικότερο: ο καθαρισμός και προετοιμασία της επιφάνειας για να περάσουμε το πρώτο υπόστρωμα με αστάρι.

Το τελευταίο βήμα είναι το σημαντικότερο διότι με το σωστό καθαρισμό της επιφάνειας εξασφαλίζουμε διάρκεια στο βάψιμο!

Χρώματα τοίχου

Άλλα χρώματα τοίχου εφαρμόζουμε στους εξωτερικούς χώρους και άλλα στους εσωτερικούς χώρους. Όπως επίσης κάθε επιφάνεια βαψίματος χρειάζεται το δικό της είδος βαφής. Άλλη βαφή χρησιμοποιείται σε ξύλο, άλλη βαφή σε αλουμίνιο, άλλη σε πλαστικό, και άλλη σε σοβά. Ανάλογα την επιφάνεια χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα.

Οι βαφές εξωτερικών τοίχων έχουν ειδική σύσταση ώστε να προστατεύουν το κτίριο από τις υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ηλιακή ακτινοβολία.

 Μια καλή οικονομική επιλογή είναι το ακρυλικό χρώμα υδατικής διασποράς για εξωτερική χρήση. Η χρήση του δε βλάπτει την επιφάνεια, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε. Είναι ιδανικό για όλες τις αλκαλικές επιφάνειες εξωτερικών τοίχων. Όπως τσιμεντοσανίδες, επιφάνειες από σοβά ή τσιμέντο.

Πότε πρέπει να γίνεται το βάψιμο εξωτερικών χώρων;

Για ένα τέλειο αποτέλεσμα σε  βάψιμο εξωτερικών χώρων με διάρκεια, σημασία δεν έχουν μόνο τα υλικά και η τεχνική, αλλά και ο καιρός. Μία συννεφιασμένη μέρα με και μέτρια θερμοκρασία και χωρίς υγρασία είναι η ιδανική στιγμή βαψίματος. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζουμε ότι το χρώμα θα στεγνώσει σωστά και το αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο.
Ως προς τη διαδικασία του βαψίματος πρώτα γίνεται ο καθαρισμός της επιφάνειας, ύστερα περνάμε ένα υπόστρωμα και μετά περνάμε τη βαφή, την αφήνουμε να στεγνώσει και ύστερα τη περνάμε άλλη μια φορά ώστε να κλειδώσει το χρώμα. Η ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστείτε για την εφαρμογή εξαρτάται από την  απόδοση του προϊόντος που θα επιλέξετε ανά λίτρο και τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτό μπορεί κάλλιστα να σας βοηθήσει το χρωματοπωλείο που θα απευθυνθείτε.