Αν επιθυμείτε μια νέα αλλαγή στο σπίτι σας, χωρίς απαραίτητα να κάνετε ανακαίνιση, τότε το βάψιμο εξωτερικού χώρου είναι ένας τρόπος να ανανεώσετε την εμφάνιση και την αισθητική του χώρου σας. Γενικότερα, αποτελεί μια σημαντική τεχνική εργασία, η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε 5 με 10 χρόνια για την συντήρηση του. Ας δούμε, ωστόσο, πως θα επωφεληθείτε εσείς από αυτή την εργασία και ποια είναι η διαδικασία της.
Πως θα επωφεληθείτε από το βάψιμο εξωτερικού χώρου;
Γενικότερα, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, το βάψιμο της πολυκατοικίας αλλά και το βάψιμο του εξωτερικών τοίχων του σπιτιού μας, είναι μια εργασία που θα πρέπει να λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να αμαυρώσει και να αλλοιώσει το χρώμα. Επομένως η συντήρηση του χρώματος αλλά και το εκ νέου βάψιμο των τοίχων, προστατεύει τον εξωτερικό χώρο από την ηλιοφάνεια και την υγρασία, αυξάνει την αντοχή του στο χρόνο, ενώ τέλος αυξάνεται η αξία και αποκτά σωστή αισθητική.
Τι περιλαμβάνει το εξωτερικό βάψιμο;
Το εξωτερικό βάψιμο του σπιτιού σας, αφορά όλες τις εξωτερικές επιφάνειες και περιλαμβάνει:
- ταβάνια μπαλκονιών
- σοβατισμένες ή τσιμεντένιες προσόψεις του ακινήτου
- μεταλλικά ή ξύλινα προστατευτικά κάγκελα
- εξωτερικές ξύλινες ή μεταλλικές πόρτες
- εξωτερικές προστατευτικές πέτρες
- ξύλινες πέργκολες
Βασικά βήματα για το βάψιμο εξωτερικού τοίχου
- Προετοιμασία: Είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε την επιφάνεια που θα εφαρμόσουμε το χρώμα για το βάψιμο του εξωτερικού χώρου. Αρχικά, ελέγχουμε αν ο σοβάς είναι κούφιος και αν υπάρχουν σημάδια εργασίας. Ακόμα, ελέγχουμε αν ο τοίχος έχει φουσκωμένα χρώματα. Στις περιοχές που το χρώμα έχει φουσκώσει τρίβουμε για να φύγει. Τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας, καθαρίζουμε την επιφάνεια με ένα διάλυμα ήπιου σαπουνιού και ζεστού νερού. Αφού ξεπλύνουμε την επιφάνεια την αφήνουμε να στεγνώσει πριν αρχίσουμε τη διαδικασία της επισκευής. Για τις περιοχές που δεν θέλετε να βάψετε τοποθετήστε προστατευτική ταινία.
- Εφαρμογή: Εφόσον έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο βήμα, εφαρμόζουμε το υπόστρωμα- αστάρι- , για να εξασφαλίσουμε μια ομοιόμορφη επιφάνεια στο τελικό χρώμα και για να μας διευκολύνει στη διαδικασία του βαψίματος. Το αστάρι μειώνει την απορρόφηση του χρώματος και του επιτρέπει να διαρκέσει περισσότερο. Αφού έχουμε ασταρώσει την επιφάνεια, ξεκινάμε να βάφουμε τον τοίχο. Είναι σημαντικό τα χρώματα που έχουμε επιλέξει να είναι καλής ποιότητας για να είναι και πιο ανθεκτικά. Αν το χρώμα είναι με βάση το λάδι, τότε και το αστάρι που χρησιμοποιήσατε πρέπει να είναι με βάση το λάδι. Ακόμα, λάβετε υπόψη σας ότι τα σιλικονούχα ακρυλικά χρώματα είναι τα ιδανικότερα χρώματα για τους εξωτερικούς χώρους, καθώς είναι πιο ανθεκτικά στην υγρασία. Θυμηθείτε ότι, βάφουμε πάντα από πάνω προς τα κάτω, ενώ μπορείτε να ξεκινήσετε να βάφετε τις μεγάλες επιφάνειες στην αρχή και στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερο πινέλο για τις λεπτομέρειες. Στο τέλος, χρησιμοποιήστε ένα επίχρισμα-αστάρι για να σφραγίσετε το χρώμα στην επιφάνεια του εξωτερικού σας τοίχου.
- Καθαρισμός: Ο καθαρισμός αποτελεί και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Καθαρίστε τα πινέλα και εργαλεία σας, πλύντε τα προσεχτικά και αφήστε τα να στεγνώσουν.
Βαφές Χρωμάτων
Συμβουλή: Πρέπει να δώσετε έμφαση στις καιρικές συνθήκες, την ημέρα που θα πραγματοποιήστε την εργασία σας. Η ιδανική μέρα είναι αυτή που έχει μέτρια θερμοκρασία και με λίγη συννεφιά.
Για περισσότερες πληροφορίες και αν επιθυμείτε να εμπιστευτείτε το βάψιμο των εξωτερικών χώρων του σπιτιού σας σε έναν ειδικό, επικοινωνήστε μαζί μας.